lens optical technology

Partnership In Medical Contact Lens Care

Chirurgie

Soms wordt er bij keratoconus of onregelmatige cornea geopteerd voor chirurgie. Het is belangrijk om hierbij een onderscheid te maken tussen stabiliserende technieken of net diegene die tot doel hebben de cornea definitief te genezen. Uw oogarts kan u informeren voor welke techniek u in aanmerking komt.

Collageen Crosslinking

Deze techniek heeft tot doel  de cornea te verstevigen. Deze behandeling is bedoeld ter stabilisatie van progressieve of evolutieve keratoconus. Het hoornvlies wordt langdurig gedruppeld met riboflavine. Nadat het stroma van de cornea geïmpregneerd is wordt ze bestraald met U.V.licht. Hierdoor worden de collageenvezels in de cornea verstevigd. Deze procedure heeft tot doel om de verdunning en verzwakking van de cornea,zoals bij keratoconus, te stoppen. Ondanks het feit dat crosslinking vooral als stabilisatie bedoeld is treedt soms een lichte verbetering van het zicht op.

Crosslinking wordt soms ook toegepast in combinatie met andere (refractieve) chirurgische technieken.

Intacs voor keratoconus

Het doel van Intacs is ook niet om keratoconus te genezen, maar het verbeteren van de corneale onregelmatigheid waardoor de visus aanvaardbaar wordt. De keratoconus zal niet verdwijnen maar de onregelmatigheid wordt dermate verminderd dat vaak het dragen van contactlenzen of een bril mogelijk en ook voldoende is.

Intacs bestaat uit twee transparante ringvormige segmenten die in de cornea worden ingebracht.

Foto: Intacs

Deze twee ringen zorgen ervoor dat de uiteindelijke vorm van de cornea minder onregelmatig wordt.

Keratoplastie

De meest invasieve chirurgische behandeling van keratoconus is wel de definitieve corneatransplantatie.Deze transplantatie van een cornea van donor naar ontvanger is nodig wanneer de conditie van de cornea omwille van diverse redenen zodanig is verslechterd dat de vorming van een beeld op het netvlies niet meer mogelijk is. Buiten keratoconus kan dit ook noodzakelijk zijn na ziekte van de cornea of ongeval.

Foto: Cornea na transplantatie

Omwille van het zeer invasieve karakter van deze ingreep wordt deze enkel toegepast als geen enkele andere oplossing meer mogelijk is. Deze ingreep wordt enkel overwogen als de gezichtsscherpte met contactlens onder de 0.5 gezakt is, omdat de resultaten van deze ingreep beperkt worden door astigmatisme, waarvoor achteraf eventueel terug een contactlens nodig is.

Lens-optical, webdesign  WiThService.be